Явища мастопатії проявляються у жінок у вигляді ущільнень у грудях, а також підвищеної хворобливості в період, що передує менструації. Причинами мастопатії можуть бути різні захворювання, пов’язані з зміною гормонального дисбалансу в організмі. Необхідно не тільки провести обстеження на виявлення першопричини захворювання, але і правильно харчуватися, щоб гормональні порушення не призвели до ракової пухлини.
Основні принципи харчування
В першу чергу, необхідно:
-
Виключити продукти, які можуть підвищувати рівень естрогенів у складі крові. Самі продукти рідко містять естрогени, але багато сприяють їх вироблення. Це в основному жирна і смажена їжа, яка сприяє сильному виділенню жовчі, з якої в кишечнику утворюються стероїдні гормони. Підвищений рівень гормонів в крові сприяє появі гормонозалежних пухлин. Посилюють жовчовиділення і всі рослини з сімейства бобових, тому з раціону слід виключити квасоля, горох, боби. А також жовчогінні трави і приправи у вигляді пекучого перцю. Дослідження харчування хворих жінок показали, що багато з них не знають, як харчуватися при мастопатії, які продукти слід вживати і протягом дня часто використовують продукти з вмістом простих вуглеводів, які слід замінити медом і фруктами.
-
Включити продукти, що знижують рівень естрогенів за рахунок виведення їх з організму. Такі рослини в процесі вживання зв’язують гормони і сприяють регулюванню гормонального фону в організмі. До них належать рослини сімейства хрестоцвітних: всі види капусти, редис, редька, ріпа, гірчиця. З напоїв рекомендується зелений чай, що містить антиканцерогенні речовини. У ньому додатково знаходиться велика кількість вітамінів, які можуть підтримати організм в період хвороби. Морські водорості і зернові сприяють зв’язуванню надлишку гормонів і швидкого просування їх по кишечнику.
-
Продукти, здатні збалансувати гормональну сферу жінок. Для встановлення гормонального балансу потрібні жирні кислоти: омега-шість і омега-три. Тому харчування при мастопатії слід включати рибу жирних сортів – форель, лосось, в якій ці кислоти присутні у великій кількості. Вони також виявлені в насінні льону і лляній олії, які можна додавати в каші, салати, супи або гарніри других страв.
-
Продукти, що підвищують імунітет. Тільки сильний організм може справитися з хворобою, тому харчування слід включити якомога більше продуктів з великим вмістом вітамінів, мінералів і мікроелементів. Це різноманітні овочі і фрукти, мед і горіхи, сухе червоне вино в помірній дозі. Приготування їжі має бути максимально щадним: відварювання, тушкування, запікання, приготування на пару або вживання рослинної їжі в сирому вигляді.
Правильне харчування – основа здоров’я та профілактики багатьох захворювань. Раціональне харчування при мастопатії повинно включати якомога більше фруктів, овочів, риби, нежирного м’яса.